Trets històrics

Història


Segons les dades arqueològiques, a Les Cabanyes, més concretament a Sant Valentí, hi havia una vil·la romana que es situa entre el segle I aC i el VII dC de la qual encara ara es pot veure un fragment de mosaic.

No és fins a finals del segle XII que apareix documentat el poble de Les Cabanyes. Va ser bastit en un lot de terres, propietat de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem i que seria actualment un únic carrer, però tenia diferents nuclis, un altre a l’actual Mas Albornà i l'últim al voltant de l'església. Posteriorment, amb la crisi econòmica baix medieval la població va entrar en decadència i no va ser fins al segle XVI que es van establir el límits municipals que han previngut. Més tard, durant el segles XVII i XVIII el poble va anar progressant i va arribar a passar el centenar d'habitants.

Dues vegades el municipi ha hagut de defensar la seva autonomia. El 1868 el govern proposa ajuntar els pobles de Vilobí i Les Cabanyes, però l’Ajuntament s’hi oposa. La proposta es repeteix el 1924, amb el mateix resultat. L’Ajuntament de Les Cabanyes ho rebutja al·legat la llarga història que té al darrera i el compliment tothora de les seves obligacions i disposicions legals que avalen l’autonomia municipal.

Escut


L’escut actual es va aprovar el 1998 i es defineix com a escut caironat: de gules, una cabanya de sable acosta de 2 creus de Malta. Per timbre una corona mural de poble.

Els noms dels carrers


El 10 de maig de 1937, el Ple decideix canviar els noms dels carrers per numerals de l’u a l’onze. Més tard, durant el franquisme, alguns dels carrers es van canviar de nom per Generalísimo Franco i José Antonio Primo de Ribera i va ser el moment en què es va anomenar Carrer Torras i Bages al carrer on se situava la casa del fill il·lustre. Posteriorment, l’any 1978, el carrer del Generalísimo va tornar a ser l’Avinguda U i el carrer José Antonio Primo de Ribera, el carrer dos.

Sembla molt senzill d’entendre que si per racionalitzar el plànol d’una ciutat posem números com a noms de carrer, aquests segueixin un ordre. En el primer plànol, tenim com a carrers principals l’Avinguda U i el carrer Cinc. Des d’un carrer a l’altra hi ha el carrer dos, tres, quatre i sis. Després d’aquests, els carrers es van anar anomenant i no sabem quin criteri es va fer servir. Més de seixanta anys després, per orientar-nos a les Cabanyes necessitem l’ajut inestimable d’un plànol actualitat.

Darrera actualització: 22.12.2021 | 16:59