POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal)

Dilluns, 13 de gener de 2025

Aprovació inicial de l'avanç de POUM

L’Ajuntament-Ple, en sessió ordinària celebrada en data 18 de desembre de 2024, va aprovar l’Avanç de planejament del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Les Cabanyes, que inclou el Document Inicial Estratègic.

L’acord i l’expedient se sotmet a informació pública per un termini de 45 dies comptats a partir de l’última publicació d’aquest anunci al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, a una publicació periòdica en un mitjà de més difucisó al terme municipal, així com també al tauler d’anuncis de la Corporació i a la pàgina web municipal.

Durant el tràmit d'informació pública qualsevol persona interessada podrà presentar els suggeriments i alternatives que cregui oportunes, que posteriorment seran analitzats i valorats per l’Ajuntament, amb l’objecte de confirmar o rectificar els criteris i solucions generals del planejament. Aquesta valoració s’expressarà mitjançant l’acord d’aprovació inicial de l’instrument de planejament.

Justificació i conveniència del POUM

El Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) és l’instrument legal i tècnic que regula l’acció urbanística d’un municipi determinat. S’entén per acció urbanística el creixement urbà, la millora i transformació dels nuclis, les activitats en el sòl urbà, el sòl urbanitzable i el sòl no urbanitzable, l’encaix amb les infraestructures locals i territorials, així com la protecció del patrimoni natural, arquitectònic i cultural.

L’Avanç de POUM es configura com un document estratègic i programàtic, preliminar i obligatori per a la redacció del futur POUM, que serveix per a definir les línies estratègiques i el model de municipi i de desenvolupament que es vol assolir. El present document abasta la redacció de tots els documents de l’Avanç de POUM previstos en el vigent règim legal, incloent el Document Inicial Estratègic (DIE). També inclourà la valoració dels informes i suggeriments que es presentin en el període d’informació pública de l’Avanç de POUM.

La redacció del nou POUM es configura com la revisió de les Normes Subsidiàries de Planejament (endavant NNSS) aprovades el 26-05-1999, el text refós de les quals va ser aprovat el 20-04-2005, on es va recollir tot el planejament derivat i modificacions aprovades fins aleshores.

Tal com estableix l’article 4 de la seva normativa, es preveu la revisió del planejament en qualsevol dels supòsits següents:

a) Quan s'hagin complert 15 anys de vigència.

b) A l' aprovar-se un Pla Terri tori al de coordinació, que afecti al terme municipal.

c) Quan disposicions d'ordre superior obliguin a la previsió d'espais públics més extensos.

d) Quan s'hagi urbanitzat completament el cinquanta per cent del sòl urbanitzable total.

e) Quan a judici de l'Ajuntament es donin circumstàncies que invalidin els usos i intensitats d'ocupació establerts o suposin una malversació dels recursos del Municipi.

En aquest cas, es dona la condició d’haver transcorregut més de 15 anys des de l’entrada en vigència de les NNSS així com també existeix la necessitat i l’obligació jurídica d’incorporar i adaptar els instruments d’ordenació urbanística no només a les determinacions sinó també a les noves reflexions contingudes als recents instruments d’ordenació sectorial o territorial aprovats, així com la necessitat d’adequar el planejament a la realitat del municipi i a la nova legislació urbanística a Catalunya.

A partir d’aquí, el treball es desenvolupa en cinc fases:

  1. La primera consisteix en la redacció de l’Avanç pròpiament dit, és a dir, dels criteris, objectius i solucions generals que, un cop escoltada la població i els organismes supramunicipals, siguin el punt de partida del document del POUM
  2. Documentació aprovació inicial del POUM: L’objecte d’aquesta fase és la redacció de la documentació necessària per a la tramitació de l’aprovació inicial del POUM, a partir del resultat de la informació pública de l’Avanç de POUM i de les conclusions del PPC d’acord amb les determinacions de la legislació urbanística vigent i d’acord amb el contingut determinat com a mínim al Plec de Condicions tècniques.
  3. Documentació sol·licitud Declaració ambiental estratègica: L’objecte d’aquesta fase és la redacció de la documentació prèvia necessària per a la tramitació de l’aprovació provisional del POUM, a partir del resultat de la informació pública de l’aprovació inicial del POUM mitjançant la sol·licitud per a la Declaració ambiental estratègica i l’Informe territorial i urbanístic.
  4. Documentació aprovació provisional POUM: L’objecte d’aquesta fase és la redacció de la documentació definitiva necessària per a la tramitació de l’aprovació provisional del POUM, a partir del resultat de la Declaració ambiental estratègica i de l’Informe territorial i urbanístic emès pel Departament competent en matèria d’Urbanisme.
  5. Documentació per aprovació definitiva i text refós. En el cas que l'acord de l'òrgan competent per a l'aprovació definitiva considerés que cal introduir modificacions o rectificacions a la documentació del POUM, ja siguin prèvies a l'aprovació definitiva, en cas de suspensió, o prèvies a la publicació de l'acord, en cas d'aprovació definitiva amb prescripcions, caldrà fer els treballs de redacció del document del POUM per a l'aprovació del Text Refós.

PLANEJAMENT TERRITORIAL

El municipi de Les Cabanyes està sotmès a dos instruments de planejament territorial: el Pla Territorial Metropolità de Barcelona i el Pla Director Territorial de l’Alt Penedès. Actualment s’està redactant el Pla territorial parcial del Penedès amb un document d’Avantprojecte de Desembre del 2023.

El PTMB aprovat definitivament l’abril de 2010 i és l’encarregat d’establir les directrius a considerar pel planejament municipal en matèria d’infraestructures, proteccions de l’entorn natural, riscos i estratègia de creixement, estableix per a Les Cabanyes una estratègia urbana de creixement moderat, el que significa que la seva extensió urbana de creixement màxim no podrà excedir el 30% de l’àrea existent.

El 16 de setembre de 2008, el Govern de Catalunya va aprovar definitivament el Pla director territorial de l’Alt Penedès (PDT). A Les Cabanyes, segons el PDT de l’Alt Penedès i a diferència del PTMB, se li assigna un creixement de reequilibri on no es considera adient l’aplicació d’estratègies de dinamització i no s’aconsella un dimensionat per acollir demandes exògenes; preferentment s’utilitzaran les actuacions de reforma interior i reordenació de les àrees urbanitzables i es tendirà a la potenciació d’usos diversificats i la reconsideració de densitats. Al polígon industrial se li assigna una àrea de consolidació.

L’Avanç del Pla Territorial Parcial del Penedès (PTPVP), redactat per la Secretaria d’Hàbitat Urbà del Departament de Territori i Sostenibilitat, fixa les estratègies territorials pel desenvolupament futur de la zona fins al 2038. Actualment el Pla es troba en fase d’Avantprojecte, mantenint el model territorial del planejament vigent. En el PTPVP Les Cabanyes se situa dins l’àmbit plurimunicipal de Vilafranca del Penedès amb un clar nucli de referència (Vilafranca) i una corona de municipis de rang molt menor. A aquest node plurimunicipal de polaritat territorial li correspon un desenvolupament concentrat d’intensitat 2, que d’acord amb el criteri d’equilibri territorial, aquest node hauria d’acollir de l’ordre del 20% del creixement respecte la població actual (2020). El 80% del desenvolupament cal que es concentri al nucli urbà de Vilafranca del Penedès. Dins aquest node plurimunicipal, el terme de Les Cabanyes té una consideració de nucli urbà.

PLANEJAMENT URBANÍSTIC MUNICIPAL

El planejament vigent al municipi de Les Cabanyes són les Normes Subsidiàries de Planejament, aprovades el 26 de maig de 1999. Posteriorment, i per tal de recollir totes les modificacions aprovades, es va elaborar el Text Refós de les Normes Subsidiàries, que es va aprovar el 20 d’abril de 2005.

Durant aquests anys de vigència de les NNSS del municipi, les administracions públiques han aprovat noves lleis i normatives urbanístiques, mediambientals, econòmiques i socials que afecten al municipi i que fan necessària una revisió del planejament municipal vigent. A part de la necessària adequació del planejament a la vigent legislació urbanística, la regulació actual de la normativa de les NNSS és inadequada i no dona resposta als requeriments actuals del municipi. Més enllà del punt de vista legal, cal afegir que el planejament vigent també ha quedat obsolet des del punt de vista de les tècniques de representació, informació i anàlisi del territori. Per tot plegat, és necessari revisar el planejament municipal mitjançant la redacció d’un POUM.

OBJECTIUS I CRITERIS GENERALS D’ORDENACIÓ

L’anàlisi i la diagnosi realitzades a la primera part d’aquesta memòria ens permeten establir un seguit de conclusions que serveixen de punt de partida per a plantejar el model d’ordenació per al nou planejament de Les Cabanyes.

El model d’ordenació segueix els criteris de l’urbanisme sostenible, prioritzant la consolidació d’un nucli urbà compacte de manera compatible amb el manteniment del seu caràcter històric, evitant el creixement extensiu per tal de protegir l’entorn natural de valor. Cal donar èmfasi en prioritzar la mobilitat interna per mitjans no motoritzats i apostar per un nucli urbà amb mixtura d’usos que permeti generar vida urbana, que pugui oferir els serveis bàsics a la població i millori la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. Aquest nou model es basa en els elements clau que es defineixen a continuació:

Millora de l’estructura de comunicacions

  • Mantenir com a camí rural l’eix format pel camí dels Pacs a Les Cabanyes i el camí de Les Cabanyes a la Granada.
  • Pacificar el tram central de la BV-2127
  • Transformar l’estructura de comunicacions actuals en una trama mallada.
  • Increment de les places d’aparcament.

 Model de creixement

  • Establir un model de creixement compacte, reduint el potencial residencial actual.
  • Desclassificar els sectors de sòl urbanitzable a l’est del nucli.
  • Potenciar la posada en marxa de les àrees estratègiques que completin l’àrea urbana.

 Activitat econòmica

  • Preveure sòl per activitats econòmiques.

Equipaments i espais lliures

  • Donar resposta en matèria d’equipaments a les necessitats de la població futura.
  • Recollir com espais lliures algunes placetes ja existents per completar el sistema d’espais lliures.
  • Preveure una gran zona verda a continuació de l’espai lliure existent del carrer Trenta-Quatre.
  • Establir un sistema de recorreguts cívics que connecti els equipaments i els espais lliures.

Regulació dels teixits urbans

  • Regular el teixit edificat al nucli tenint en compte les característiques pròpies de cada zona.
  • Adequar la normativa a les necessitats constructives actuals

Protecció del sòl no urbanitzable

  • Protegir i potencial el paisatge de vinya com a valor del municipi, tant per raons econòmiques, ecològiques, paisatgístiques i culturals.

En aquest context, l’Avanç de Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) es configura com un document de caràcter estratègic destinat a definir les línies mestres del nou POUM, establint el model de desenvolupament urbanístic del municipi i definint les directrius que han d’orientar la redacció del pla. L’Avanç serveix per plantejar els criteris vertebradors del municipi del futur: els espais a protegir, els espais a urbanitzar, la xarxa d'infraestructures i equipaments i el sostre de creixement de població, entre altres. Defineix també com han de ser i on s'han d'ubicar les àrees d'activitat econòmica i residencials del municipi.

D’altra banda, la vigència de l’actual Pla territorial metropolità de Barcelona (PTMB), juntament amb el Pla director territorial de l’Alt Penedès (PDTAP) fa que el municipi de Les Cabanyes hagi de definir el seu paper dins del context d’aquest nou marc, definint l’aposta cap a un creixement sostenible i quines han de ser les actuacions en matèria del sòl lliure, dels assentaments i de les infraestructures. A més a més, el futur Pla territorial parcial del Penedès generarà un nou marc normatiu que posarà en dubte les dinàmiques actuals del territori.

En aquest context, la formulació del present Avanç de POUM és convenient i oportuna com a resposta als requeriments de:

  • Adaptar el planejament urbanístic al nou marc legislatiu urbanístic vigent a Catalunya.
  • Dimensionar els creixements residencials i d’activitat econòmica a partir de les previsions demogràfiques i de treball pel municipi.
  • Adaptar les previsions als nous requeriments del desenvolupament urbanístic sostenible segons l’actual legislació territorial, urbanística, ambiental i sectorial.
  • Adaptar els instruments gràfics als nous sistemes de representació territorial i d’interpretació geogràfica.
  • Implementar criteris paisatgístics i ambientals en les edificacions residencials, industrials i en les infraestructures del sòl urbà i urbanitzable així com en els habitatges rurals, instal·lacions i construccions del sòl no urbanitzable.
Darrera actualització: 24.01.2025 | 12:13